2014-05-12 15:03:54• hírek • Kocsis Zoltán

Vita a megyei útszakaszok priorizálása körül

Villámülésnek indult, aztán mégis némi vitát gerjesztett a Szatmár Megyei Tanács rendkívüli ülése hétfő délben. Az alig három napirendi pontot a testület egyaránt elfogadta.

Az első pontban - a szokásoknak megfelelően - kisebb-nagyobb költségvetési módosításokról döntött a grémium. Ezek szerint közel ötszázezer lejjel növelték a megyei utak javítását és karbantartását lehetővé tevő alapot. Az összeg nagyobbik része, 300.000 lej a Mikolában, illetve Mezőpetriben székelő két kistérségi társulástól származik, amelyek visszafizették a korábban a megyei tanácstól kapott, egyenként 150.000 lejes hitelt. Szintén visszakapott némi összeget az intézmény a Károlypuszta és a magyarországi Ömböly között épülő út kapcsán az észak-nyugati fejlesztési régiótól, ezt az összeget viszont továbbfizette a hitelt biztosító banknak, mondta el Kovács Máté, a tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke.

A másik kép napirendi pontban a tanács tagjai jóváhagyták az Alsószopor és Szekerestanya, valamint a Patóháza és a DN19F országút közötti útszakaszok modernizálásának pénzügyi-műszaki mutatóit. Ezek szerint az Alsószopor - Szekerestanya közötti 4,7 kilométernyi szakasz megépítése 13,5 millió lejbe, azaz 3,04 millió euróba, a Patóháza és DN19F közötti 3,6 kilométernyi szakasz elkészítése 6,9 millió lejbe, azaz 1,5 millió euróba kerül majd. Amikor lesz rá fedezet.

Ez a téma azonban némi vitát váltott ki, mivel Panea Alexandru PDL-és tanácsos kifogásolta a megyei tanács vezetőinek prioritási módszerét. Szerinte ugyanis sokkal több embert érintene, ezért fontosabb lenne a Turc és 81-es európai út, valamint a Turc és Batarcs közötti utak rehabilitálása. „Turcon él vagy nyolcezer ember, Szekerestanyán meg vagy nyolcvanegy", indokolta véleményét. Adrian Stef tanácselnök biztosította Paneát, hogy az általa vezetett intézmény nem prioritizál, Panea szerint viszont ez elég baj, mert bizony vannak bizonyos fontossági szempontok, amelyeket figyelembe kellene venni.

A vitából nem maradhatott ki Mircea Govor alelnök sem, aki egyrészt kijelentette, hogy a megyei utak 95% esetében van érvényes műszaki-gazdasági dokumentáció, másrészt pedig többször is kiemelte: a tanács most nem az építkezés megkezdéséről szavaz, hanem kizárólag bürokratikus dolgokról. „Ki tudja, mikor lesz rá pénz, hogy a most megszavazott szakaszokon el is induljon a munka", ismételte többször is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: